Welkom!
Welkom op de pagina van Kastelen in Utrecht. Deze pagina is bedoeld voor geïnteresseerden die alles willen weten over de kastelen, ridderhofsteden en buitenplaatsen in Utrecht.
De pagina is opgezet in overleg met twee andere sites:
Kastelen in Overijssel en Kastelen in Gelderland
Van een aantal andere provincies zijn er ook sites:
Borgen in Groningen, Stinsen in Friesland, en Kastelen in Zuid-Holland.

Inhoud
Deze pagina's bevatten nu de beschrijvingen van 668 kastelen/buitenplaatsen die in de provincie Utrecht voorkomen/voorkwamen en zijn voorzien van meer dan 1750 foto's en afbeeldingen. Het is de bedoeling de informatie over de geschiedenis van de middeleeuwse kastelen en ridderhofsteden in Utrecht en de uit latere eeuwen daterende buitenplaatsen verder uit te breiden. Het ontstaan, de geschiedenis, de bewoners en de huidige doeleinden van de kastelen, ridderhofsteden en buitenplaatsen zullen worden beschreven, waar mogelijk aangevuld met (nog meer) afbeeldingen.
Informatie en afbeeldingen zijn erg welkom! Ik heb een lijst gemaakt van onbekende buitenplaatsen, waarvan ik nog geen informatie heb.
De lijst links kan op verschillende manieren gekozen worden. Daarnaast heb ik ook een begin gemaakt met de mogelijkheid om te kiezen via een kaart (deze is echter niet compleet).

Adverteren
Mocht u willen adverteren, dan hoor ik dat ook graag. De advertenties hoeven geen raakvlak te hebben met kastelen.

Aanpassingen
16 januari 2020
De informatie aangepast van Rhijnestein bij Cothen. Met dank aan de heer Jhr. mr. A. Reigersman.
19 juli 2019
Het kasteel Voorbroek bij Hoogland toegevoegd. Met dank aan de heer R. Raats.
10 december 2018
De informatie van de kastelen Aa en Aastein uitgebreid.
Eén afbeelding toegevoegd van Gunterstein (1).
12 november 2018
De informatie van de volgende buitenplaatsen aangepast: Boom en Bosch, Nieuw-Hoogerlust, Vecht en Rhijn, Vechtstroom, Vrederust te Loenen en Vreedenhoff. Breukelerhof toegevoegd.
Eén afbeelding toegevoegd: Boom en Bosch (1).
25 oktober 2018
De volgende buitenplaatsen rond Maarssen toegevoegd: Blijenberg, Leeuwenhoff, Overtoom en Schoonderbuurt. De tekst van Annenhof, Beverweerd, Goudestein, Hoogevecht, Peerlenburg, Sluisoord en Vechtliet aangepast.
Tien afbeeldingen toegevoegd: Beverweerd (1), Bisschopshof (1), Geytensteyn/Groenhoven (1), buitens in Oud-Maarsseveen (1), Vechtvliet (5) en Slot Zuylen (1).
15 mei 2018
De informatie van kasteel Ruwiel uitgebreid en één afbeelding toegevoegd van Middelwijk te Soest.
24 april 2018
Korte beschrijving toegevoegd over De Welle bij Vleuten onder "onbekend' en de informatie uitgebreid van Nijenheim te Zeist.
Het kasteel Veenestein toegevoegd.
Vier afbeelding toegevoegd: Bisschopshof (1), Nijenheim (2) en Veenestein (1).
19 april 2018
De volgende 14 huizen toegevoegd: Bisschopshof (Utrecht), Twee Blokhuizen (Baarn), Blokhuis (Lopik), Blokhuis (Houten), Blokhuis (Nigtevecht), Commanderij (Harmelen), Croesesteijn (Zeist), Duijvestein (Woudenberg), Klein Geerestein (Doorn), Groenendaal (Nieuwegein), Laanzicht (Lopik), Nijenborch (Utrecht), Over Rijn (Nieuwegein), Putruwiel (Utrecht)
Drie foto's toegevoegd: Lichtenberg te Utrecht (1), kasteel Oudaen (1) en Rotsoord (1).
12 april 2018
De volgende buitenplaatsen toegevoegd: Gers-Au en Rusthoek te Baarn.
Afbeeldingen en foto's toegevoegd bij: kasteel Weerdenburg bij Werkhoven (1), 't Veldhoen (1), Gers-Au te Baarn (1), Middelvaart (1), Patientie (1) en Ruyteveldt (1).
6 april 2018
De informatie uitgebreid van de buitenplaatsen Geytensteyn, Groenhoven, Rijnwijk en Vijfhuizen. Vier afbeeldingen en 5 foto's van Geytensteyn, Groenhoven en Vijfhuizen toegevoegd.
29 maart 2018
De informatie uitgebreid van Blikkenburg, Emmickhuizen, Den Eyck, Den Hoet, Lambalgen, Marckenburg en het kasteelterrein aan de Trechtweg bij Wijk bij Duurstede.
27 maart 2018
De informatie uitgebreid van Beefland, De Beest bij Tull en 't Waal en Camminga of De Beesde bij Bunnik. De laatste met dank aan de heer H. Blok voor zijn intensieve onderzoek!
19 maart 2018
De informatie uitgebreid van Leeuwesteyn. Met dank aan de heer T. van Roermund. De geschiedenis en bouwgeschiedenis uitgebreid van Zuilenstein.
16 maart 2018
De geschiedenis en bouwgeschiedenis uitgebreid van de kastelen Vreeland, Vronestein, Wayenstein, Weerdesteyn en Zuilenburg. De informatie van Pijlsweerd, Bloemenweerde (bij Cothen) Cammingha of De Beesde en Ten Massche aangepast.
Eén afbeelding toegevoegd van kleine stamboom eigenaars van Zuilenburg.

Voor alle aanpassingen, zie het bestand met alle wijzigingen.

Bronnen
Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, onder redactie van B. Olde Meierink, Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995.
Provincie Utrecht, door Jhr. Mr. Dr. J.R. Clifford Kocq van Breugel, 4de druk, herzien en uitgebreid door Ir. J.D.M. Bardet, Utrecht, Kemink & Zoon, 1966.
Kastelenboek Provincie Utrecht, Ir. J.D.M. Bardet, 5e druk, 1975.
Wandelingen door Nederland (door J.Craandijk) met afbeeldingen naar Lithografieen van P.A.Schipperus.
De kasteeltekeningen van Roelant Roghman, deel I, door Jhr. dr. H.W.M. van der Wyck, met medewerking van Dr. J.W. Niemeijer, Alphen a.d. Rijn, Canaletto, 1989.
C.C.S. Wilmer, Buitens in Utrecht, 1982

Voor alle bronnen, zie het bestand met alle bronnen.

Contact
Als u toevoegingen, op- en/of aanmerkingen hebt, dan hoor ik dat graag via e-mail!

Deze pagina werd voor het laatst aangepast op 16 januari 2020
© 2002 - 2020 Kastelen in Utrecht, Kees Braaksma