Welkom!
Welkom op de pagina van Kastelen in Utrecht. Deze pagina is bedoeld voor geïnteresseerden die alles willen weten over de kastelen, ridderhofsteden en buitenplaatsen in Utrecht.
De pagina is opgezet in overleg met twee andere sites:
Kastelen in Overijssel en Kastelen in Gelderland
Van een aantal andere provincies zijn er ook sites:
Borgen in Groningen, Stinsen in Friesland, en Kastelen in Zuid-Holland.Inhoud
Deze pagina's bevatten nu de beschrijvingen van 645 kastelen/buitenplaatsen die in de provincie Utrecht voorkomen/voorkwamen en zijn voorzien van meer dan 1900 foto's en afbeeldingen. Het is de bedoeling de informatie over de geschiedenis van de middeleeuwse kastelen en ridderhofsteden in Utrecht en de uit latere eeuwen daterende buitenplaatsen verder uit te breiden. Het ontstaan, de geschiedenis, de bewoners en de huidige doeleinden van de kastelen, ridderhofsteden en buitenplaatsen zullen worden beschreven, waar mogelijk aangevuld met (nog meer) afbeeldingen.
Informatie en afbeeldingen zijn erg welkom! Ik heb een lijst gemaakt van onbekende buitenplaatsen, waarvan ik nog geen informatie heb.
De lijst links kan op verschillende manieren gekozen worden. Daarnaast heb ik ook een begin gemaakt met de mogelijkheid om te kiezen via een kaart (deze is echter niet compleet).

Adverteren
Mocht u willen adverteren, dan hoor ik dat ook graag. De advertenties hoeven geen raakvlak te hebben met kastelen.

Aanpassingen
22 mei 2015
De informatie van Den Eyck te Haarzuilens, Ter Aa, Aastein, Clarenborg en Quakkenburg, alle vier te Nieuwer ter Aa zijn uitgebreid.
7 mei 2015
De informatie van Koppelrust te Abcoude aangepast en van kasteel Ter Mey te Haarzuilens.
12 april 2015
De tekst van kasteel Abcoude uitgebreid. En de ridderhofstad De Kleyne Haer toegevoegd.
29 maart 2015
De informatie aangepast van De Brink. Met dank aan de heer K. Aschman.
26 maart 2015
meer dan 400 foto's waren niet meer zichtbaar op de site, omdat de links wanadoo.nl niet meer werkt. De links heb ik nu gewijzigd naar de nieuwe plek bij online.nl. Tevens een groot aantal links bijgewerkt, omdat ze niet meer bestaan of de website was verplaatst.
22 maart 2015
Verbeteringen/uitbreidingen aangebracht bij De Breul, De Liesbosch en Schonauwen. Met dank aan de heren B. Vink Tzn, F. van Oort en M. Hamm.
13 maart 2014
Toegevoegd: Schalkwijk I.
De informatie aangepast van kasteel Amerongen, Boom en Bosch, Borreveld, Bruinenburg, kasteel Kronenburg, Rhijnshoek te De Meern, kasteel Schalkwijk II, Schoonoord te Baarn, Stuivenes en Vuylcoop.
Zesentwinitg afbeeldingen toegevoegd: Kronenburg (2), Schalkwijk I (1), Groot-Sandbrink (1), Vreugdenrijk (3), Rhijnshoek te De Meern (2), Beefland te De Meern (2), Nieuw Beerschoten (9), Het Park (6).
Met dank aan mevrouw A. Witsenburg-de Jong en mevrouw Y. Kaas en de heren R. ten Klei, L. Vuyk, H. Wilbrink, F. Magdalyns, J. van Laar, J. Leemburg, L. Helsloot, K. Kant, B. Goldhoorn, A. Vissers en N. Bokhove.
1 verouderde foto verwijderd van Nieuw-Beerschoten.
14 februari 2014
Informatie aangepast van Beverweerd, Eikenhorst te Zeist, Klein-Drakestein, Paleis Lofen, 't Rondeel, Schonauwen en Vreugenrijk bij Vianen.
10 Foto's toegevoegd: Bijlmerlust (1), Beerschoten (3), Donkervliet (2), Heiligenberg (4) en 7 (verouderde) foto's verwijderd.
Met dank aan mevrouw K. Mackiewicz en de heren L. Helsloot, A. de Heus, J.K. Ploos van Amstel, H. de Lange, H. Wilbrink, T. Behrens en F. Magdalyns.
20 oktober 2012
Honderdenzes foto's toegevoegd: Beverweerd (4), Blankenburgh (1), Op de Bol (2), Cranestein (3), Drakenburg te Utrecht (2), Fresenburg (2), Grauwert(3), Grijsestein (3), Groenewoude te Utrecht (2), Harmelen (5), Heemstede II (8), Hogeland (1), Het Keyserswapen(4), Leeuwenburg te Utrecht (2), Nieuw-Linschoten (7), Oog In Al (4), De Oorsprong (1), Oudaen te Utrecht (1), Den Ouden Puth (3), Huis ten Putten (1), Huize Pallaes (1), Paushuize (5), Payenborgh (3), Rhijnlust (3), Rodenburg (2), Rotsoord (3), Royestein te Utrecht (1), Schalkwijk (7), Schonauwen (4), Soestbergen (1), Valckensteijn (2), Huis te Veen (2), Vuylcoop (4), Wickenburgh (3), Woontoren te Utrecht (3), Zoudenbalch (3).
Twintig foto's van mindere kwaliteit verwijderd.

Voor alle aanpassingen, zie het bestand met alle wijzigingen.

Bronnen
Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, onder redactie van B. Olde Meierink, Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995.
Provincie Utrecht, door Jhr. Mr. Dr. J.R. Clifford Kocq van Breugel, 4de druk, herzien en uitgebreid door Ir. J.D.M. Bardet, Utrecht, Kemink & Zoon, 1966.
Kastelenboek Provincie Utrecht, Ir. J.D.M. Bardet, 5e druk, 1975.
Wandelingen door Nederland (door J.Craandijk) met afbeeldingen naar Lithografieen van P.A.Schipperus.
De kasteeltekeningen van Roelant Roghman, deel I, door Jhr. dr. H.W.M. van der Wyck, met medewerking van Dr. J.W. Niemeijer, Alphen a.d. Rijn, Canaletto, 1989.
C.C.S. Wilmer, Buitens in Utrecht, 1982

Voor alle bronnen, zie het bestand met alle bronnen.

Contact
Als u toevoegingen, op- en/of aanmerkingen hebt, dan hoor ik dat graag via e-mail!

Deze pagina werd het laatst aangepast op 20 mei 2015
© 2002 - 2015 Kastelen in Utrecht, Kees Braaksma