Zwanenhof

Ligging Het huis Zwanenhof stond halverwege de Klokjeslaan, naast Mariënhof, in Maarsen-Dorp, gemeente Maarssen.

Kaart van het gebied rond het Huys op Diependael


Ontstaan Het huis Zwanenhof is ongeveer rond 1660 ontstaan.
Geschiedenis De Diependaalsedijk is één van de oudste wegen van Maarssen en vormde enkele eeuwen lang een belangrijke verbinding tussen Utrecht en Amsterdam. Tot 1650 was het gebied ten oosten van de Diependaalsedijk dun bevolkt. In 1641 werd Joan Huydecoper Heer van Maarsseveen en gingen de twee gebieden Goudensteijn en Diependaal voortaan Nieuw-Maarseveen heten.
Op een kaart uit 1629 van Baltasar Floris van Berckenrode komen we het huis nog niet tegen. In 1652 wordt Swanenhoff gekocht door Joan Huydecoper, eigenaar van Goudestein en heer van Nieuw-Maarseveen.

Ver is er niet zo veel over het huis bekend. We komen het nog tegen op een kaart uit 1810, maar daarna werd het gekocht door Jasper van den Helm, eigenaar van het Huys op Diependael. Hij laat het huis afbreken en trekt de grond bij zijn buitenplaats. Het grondgebied blijft boomgaard en bleef overigens door een sloot gescheiden. Via twee bruggetjes kon er een mooie rondwandeling gemaakt worden. Hiermee eindigt het bestaan van deze buitenplaats.

De grote lengte van de huidige tuinen in de buurt van Klokjeslaan 25 heeft te maken met de breedte van het grondgebied van Zwanenhof. De oorspronkelijke 17 eeuwse kavelgrens is gehandhaafd gebleven. Het einde van de tuinen is de vroegere noordgrens van Zwanenhof.
Bewoners 1652 Joan Huydecoper
1810 Jasper van den Helm
Huidige doeleinden Van het huis is niets meer terug te vinden.
Opengesteld n.v.t.
Foto's
Bronnen Tekst: H. van Bemmel en A. de Zwart, De geschiedenis van het Huys op Diependael, In: Het Orgaan van de Historische Kring van Maarssen, 5 artikelen (no. 2, 31e jaargang (mei 2004) tot no. 2, 32e jaargang (mei 2005)). Afb. 1: uit bovengenoemde reeks artikelen