Wijnbergen

Ligging Deze buitenplaats stond in Leusden, op de plaats van de huidige boerderij 'Nieuw Groot Wijnbergen', Aschatterweg 60.
Andere benamingen Asschat, Groot Wijnbergen
Ontstaan Het huis werd na 1689 gebouwd.
Geschiedenis Rond 1600 komen we als eigenaar tegen, Jonkheer Johan van Wijnbergen, burgemeester van Amersfoort. Gedurende zo'n 100 jaar blijft de boerderij in bezit van deze familie, tot in 1689 de erven Van Wijnbergen "een seecker erf en goed in de wandeling genaamd Wijnbergen ofte anders Aschat" aan Johan Freis van Dolre.
Johan Freis is koopman te Amsterdam en laat bij de boerderij een herenhuis bouwen, omgeven door bossen met een lanenstructuur. Later komt Wijnbergen in bezit van de familie Van Lilaar.
Wanneer het herenhuis weer is afgebroken is mij niet bekend.

Voor de Tweede Wereldoorlog bestond de oude boerderij nog, die achter de huidige boerderij gelegen was, aan een lange steeg, die nu nog aanwezig is. Bij het terrein hoorde ook een erf aan de andere zijde van de weg. Het Wijnbergen complex behoort nu bij landgoed De Boom.

Zoals de naam Wijnbergen al aangeeft, werden er druiven geteeld om wijn te maken.
Bewoners rond 1600 jonkheer Johan van Wijnbergen
- 1689 erven Van Wijnbergen
1689 Johan Freis van Dolre
familie Van Lilaar
Huidige doeleinden Het terrein met de grachten is nu nog aanwezig en hoort bij De Boom.
Er staat nu een moderne boerderij.
Opengesteld Het terrein is niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: de heer K. van Otterloo
L. van Burgsteden en W. van Kooij, Leusdense boerderijen op de kaart, een tocht door Asschat, Snorrenhoef, Achterveld, Stoutenburg en Hamersveld, 2011, 78 blz.