Vijfhuizen

Ligging Deze buitenplaats stond ten westen van de Vecht bij Oud-Zuilen, gemeente Stichtse Vecht, naast de buitenplaats Geytenstein.
Ontstaan De naam Vijfhuizen komen we voor het eerst in 1622 tegen. In 1771 is er sprake van een buitenplaats.
Geschiedenis In 1622 komen we de naam Vijfhuizen tegen in een akte, waarin Adam van Lokhorst aan Lambert Gijsberts een steenoven verhuurt "aan de oostzijde van de Vecht tegenover Vijfhuizen".
Daarnaast komen we een Johan van de Velde tegen, die koopman te Amsterdam was en in 1674 ook makelaar. Hij woonde 's zomers met zijn gezin op de buitenplaats Vijfhuizen.
Vervolgens komen we Vijfhuizen in 1676 tegen, als Wouter Pasch, die geboren werd in 1649, in Zuilen trouwt met Willempje Gijsberts; hij wordt vermeld als tichelaar op Vijfhuizen en schepen.

In 1771 komen we als eigenaar van Vijfhuizen Cornelis Verkerk tegen. In dat jaar geeft hij aan Willem Boreel, eigenaar van Geytenstein, toestemming voor de vernieuwing van een schuitenhuis aan de sloot tussen de twee buitenplaatsen.
Ten slotte komen we de naam Vijfhuizen 4 maal tegen tussen 1774 en 1789 in akten van 'uitgifte van erfpacht' van een stuk grond van 4 ha tussen de Vecht, de Daalsedijk en de buitenplaats Vijfhuizen. Dit stuk grond wordt omschreven als "huis, schuur, werkhuis en tuin".
Bewoners 1674 Johan van de Velde
1676 Wouter Pasch
1771 Cornelis Verkerk
Huidige doeleinden Van het huis is niets meer terug te vinden.
Opengesteld n.v.t.
Foto's
Bronnen Tekst: Het Utrechts Archief