De Steenen Kamer

Ligging Dit huis is gelegen aan de Noord IJsseldijk 32, aan de noordgrens van de gemeente IJsselstein. Dit is tenminste het adres volgens de gemeenten IJsselstein en Nieuwegein. Het ligt echter aan de Nedereindseweg (nr. 561) in het gehucht Rijnenburg in de gemeente Nieuwegein.

Foto van de achterzijde van de Steenen Kamer op 17 maart 2004

Ontstaan Een versterkt huis moet hier in de 15e of 16e eeuw gebouwd zijn.
Geschiedenis Overblijfselen van dit versterkte huis bevinden zich nu in de oostelijke helft van de dwarshuisboerderij. Op dit gedeelte staat 'De steenen kamer' geschreven. Een 'stenen kamer' is één van de oudste vormen van een stenen woonhuis die ons land kent. Aan deze stenen kamer zijn in vermoedelijk de negentiende eeuw eerst een woonhuis en vervolgens de deel toegevoegd.
Het voorhuis is wit gepleisterd op een zwarte plint. Het gebouw heeft een rood pannen zadeldak tussen tuitgevels. In de voorgevel bevinden zich drie vierruits schuifvensters en onder de nok een vierruits draaivenster. In de linker zijgevel bevinden zich twee vierruits schuifvensters met luiken en links, in het gedeelte dat de stenen kamer vormt, twee hoger gelegen zesruits schuifvensters, ook voorzien van luiken.
De stenen kamer is met een tongewelf onderkelderd en fungeert als opkamer. In de achtergevel van de stenen kamer bevindt zich rechts een keldervenster, dat oorspronkelijk een deurtje is geweest. In het midden leidt een betonnen trap naar een dubbele deur, die wordt geflankeerd door twee kloostervensters. Boven de dubbele deur is een vierruits draaivenster zichtbaar.
Bewoners Mij zijn geen namen van bewoners bekend.
Huidige doeleinden De stenen kamer is nu onderdeel van de dwarshuisboerderij.
Opengesteld De boerderij is niet toegankelijk.
Foto's Foto van de boerderij met de stenen kamer Foto van de achterzijde van de Steenen Kamer op 17 maart 2004 Foto van de voorzijde met bordes van de Steenen Kamer op 17 maart 2004 Foto van de voorzijde van de Steenen Kamer
Foto van de achterzijde van de Steenen Kamer Interieur foto van De Steenen Kamer (2009)
Interieur foto van De Steenen Kamer (2009) Interieur foto van De Steenen Kamer (2009) Interieur foto van De Steenen Kamer (2009)
Plattegrond van de boerderij met de stenen kamer Doorsnede van de boerderij
Bronnen Tekst: IJsselstein, Geschiedenis en Architectuur (ISBN 90-6720-059-X)
Foto 1, 3 en 4: Uit eigen collectie
Foto 2: Collectie Historische Kring Nieuwegein
Foto 5 en 6: E. van Dijk
Foto 7 t/m 10: mevr. T. van Schaik
Afb. 1 en 2: Collectie Historische Kring Nieuwegein