Sparrenheuvel

Ligging De buitenplaats Sparrenheuvel staat in de gemeente Zeist, Driebergseweg nr. 3.

Ontstaan Het huis werd rond 1824 gebouwd.
Geschiedenis De oudste afbeelding van het huis is een litho uit 1829 van M. Mourot. Op deze litho zien we geheel rechts van het huis een stellingmolen, die in 1856 werd afgebroken. Aan het huis zijn nooit echt grote veranderingen aangebracht: de halfronde ramen op de bovenverdieping kregen luiken en de twee zijdelen van het huis kregen z.g. Chinese balkons. Deze laatste werden rond 1850 aangebracht.
In 1818 komt een stuk grond in de verkoop, dat oorspronkelijk tot de bezittingen van Johannes Renatus van Laer, eigenaar van Slot Zeist behoorde. Het wordt gekocht door de nog jeugdige -negenentwintigjarige -rentenier, de Amsterdammer Everard Cornelis Schroder, die opdracht geeft op het landgoed een buitenhuis te bouwen. In die tijd was het mode om een aantal sparren op je landgoed te hebben staan, dus liet de heer Schroder een aantal sparren aanvoeren en noemde zijn huis daardoor: Sparrenheuvel.

Door Everard Cornelis werden ook stukken land gekocht, waardoor zijn landgoed meer aanzien kreeg. Ook de molen heeft een tijd tot het grondgebied van de buitenplaats behoord. Na de afbraak van de molen in 1856, werd hier een nieuwe buitenplaats gebouwd: Molenbosch.
Naderhand vonden er op het landgoed uitbreidingen plaats, zoals een stal voor 6 paarden, een koetshuis en een koetsierswoning.

Tot 7 oktober 1886 was Sparrenheuvel in het bezit van de familie Schroder. Op die dag werd de buitenplaats in het openbaar geveild en gekocht voor f 44.900,- door J. Versteeg. Hij kocht de buitenplaats namens Albert Voombergh, eigenaar van Hoog Beek en Rooyen. Voor zijn oudste dochter had hij de buitenplaats Pavia laten bouwen en dit huis was bestemd voor zijn 2e dochter, P.C.I. van Loon-Voombergh.
In 1905 sterft mevr. van Loon-Voombergh en het huis wordt geërfd door haar dochter Jonkvrouwe Agnes Henriëtte Constance van Loon. Zij is de laatste particuliere eigenaresse geweest. Als ze in 1933 sterft, blijkt uit haar testament, dat ze tweederde van haar bezittingen vermaakt aan het Ned. Herv. Zendingsbureau te Oegstgeest en een derde deel aan de Heldring-gestichten te Valburg.

Gedurende 30 jaar is het huis het kantoor van deze twee instellingen, tot ze in 1963 genoodzaakt zijn het huis te verkopen. De nieuwe eigenaar wordt de Stichting Pensioenfonds van de Billiton-bedrijven te Zeist.
Zes jaar later verkoopt deze Stichting het huis aan AKZO Plastics B.V., die een groot kantoorgebouw nodig had en dat achter het buitenhuis liet bouwen.
Sindsdien zijn in het huis nog verschillende bedrijven gevestigd geweest. Sinds 1978 is in het huis de Vereniging van Nederlandse Ziekenfondsen gevestigd en in het grote kantorencomplex erachter een congrescentrum met een aantal vergaderzalen.
Bewoners 1818 - 1856 Everard Cornelis Schroder
1886 - 1905 P.C.I. van Loon-Voombergh
1905 - 1933 Jonkvrouwe Agnes Henriëtte Constance van Loon
1933 - 1963 Ned. Herv. Zendingsbureau en de Heldring-gestichten
1963 - 1969 Stichting Pensioenfonds van de Billiton-bedrijven
1969 AKZO Plastics B.V.
1978 Vereniging van Nederlandse Ziekenfondsen
Huidige doeleinden Het huis is nu in gebruik als kantoor.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: Kastelen en buitenplaatsen op en om de Utrechtse heuvelrug, 1996