Solitude te Maarssen

Ligging Het huis staat aan de Binnenweg nr. 56 in Maarssen-Dorp, gemeente Maarssen.

Oude foto van het huis

Andere benamingen Eetens Lust, Eetens Rust, Vechtlust, Vecht en Landzicht
De naam Solitude zou vertaald kunnen worden met "Eenzaamheid".
Ontstaan Het huis werd rond 1750 gebouwd.
Geschiedenis De eerste naam van het huis, Eetens Lust of Eetens Rust, doet vermoeden dat het huis oorspronkelijk eigendom is geweest van een lid van de familie Eeten uit Maarssen.
Er is een brievenboek bewaard gebleven van burgemeester F. van Vliet, waaruit blijkt dat het huis veel te lijden heeft gehad tijdens de Franse overheersing van 1795 tot 1815. Vanaf 1801 is het huis eigendom van mevr. Viruly, die in Den Haag woont, en het huis daarom wil verhuren. De staat waarin het verkeerde was blijkbaar zo slecht, dat ze het van de notaris voor niet meer dan 150 gulden per jaar mocht verhuren. De kosten voor een noodzakelijke restauratie zouden dit bedrag echter ver overtreffen. Toch werd het huis opgeknapt en daarna verhuurd.

In 1819 vinden we als huurder een zekere heer Backer, die het huis huurt voor 200 gulden per jaar en in 1821 mevrouw Hekman die 250 gulden per jaar betaald. Mevrouw Hekman huurt het huis maar een paar maanden en dan besluit de eigenaresse het huis te verkopen.
De vraagprijs van 3000 gulden is echter veel te hoog. Tijdens een veiling biedt de eigenaar van Hazenburg, dat naast Solitude staat, niet meer dan 1400 gulden. De notaris mocht niet lager gaan dan 2300 gulden. We het huis uiteindelijk gekocht heeft is niet bekend.
Het vermoeden bestaat dat dit timmerman Jan van Veen was, die in elk geval in 1830 eigenaar was. Hij heeft een het huis opgeknapt en een aantal wijzigingen aangebracht. In 1850/51 verkoopt hij het huis aan de heren Adrianus van Zonneberg en Dirk Spijker Leedeman, die het huis echter een jaar later al weer doorverkopen.

Vanaf 1858 komen we als eigenaar de rentenier Carel Anton Elias Heintz tegen, die het huis laat vergroten. Tot slot is het rond 1900 eigendom van de familie Langenberg en daarna nog van de heer Van Garrel.

Het huis heeft een vierkante plattegrond en twee bouwlagen. Het wordt gedekt door een zadeldak uit 1931. Het huis staat vlak langs de Vecht en heeft aan de straatzijde en kleine siertuin, die door een hek, waarin de naam van het huis vermeld staat, gescheiden van de Binnenweg.
De toegang tot het huis bestaat uit een empiredeur met bovenlicht tussen classicistische pilasters. De schuifvensters op de begane grond stammen uit de 19e eeuw, terwijl zich op de eerste etage drie T-vensters bevinden. De achtergevel aan de Vechtzijde heeft een symmetrische opbouw met op elke verdieping vier empirevensters.

Het huis heeft kent geen gangen. Op de benedenverdieping komt men in een hal, waarop 3 deuren uitkomen en een fraaie trap brengt je naar een hal op de bovenverdieping. In deze hal zien we 4 deuren, van de 4 vertrekken die zich hier bevinden. Deze grenen deuren stammen uit de 18e eeuw met nog oorspronkelijke deurkrukken en maten: breder en lager dan de huidige deuren.
Verder vinden we in het stucwerk van de plafonds van de vertrekken op de benedenverdieping duivelskopjes en de keuken is nog volledig in 18e eeuwse stijl ingericht.

Vroeger hoorde bij het huis nog een grote overtuin, aan de andere zijde van de Binnenweg en was de tuin aan de rechterzijde groter. Hier bevond zich een theekoepel. De theekoepel werd in 1935 afgebroken. Volgens de toenmalige eigenaresse waren de zware balken, waarop de theekoepel rustte, volledig verrot.
Het huis vererfde op de heer en mevrouw Spliet. Zij lieten het huis volledig renoveren en bewonen het sinds ca. 2009.
Bewoners ca 1750 familie Eeten (onzeker)
1801 - 1821 mevrouw Viruly
ca 1821 - 1851 Jan van Veen
1851 - 1852 Adrianus van Zonneberg en Dirk Spijker Leedeman
1858 Carel Anton Elias Heintz
ca 1900 familie Langenberg
de heer Van Garrel
ca 1935 - na 1979 mevrouw J.C.W. Stellema-le Roy
ca 2009 de heer en mevrouw Spliet
Huidige doeleinden Het huis wordt particulier bewoond.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: F. Gaasbeek, e.a. Maarssen, Geschiedenis en Architectuur, Monumenten-inventarisatie provincie Utrecht, Zeist, 2007, blz. 112-113
D. Dekker, Solitude, een fraai 18e eeuws buitenplaatsje aan de Vecht, In: Orgaan van de Historische Kring van Maarssen, 1979, blz. 51- 55
Foto 1: Historische Kring van Maarssen