Rusthoek te Baarn

Ligging Het huis staat in Baarn, J.F. Kennedylaan 100.
Andere benaming Zeezicht
Ontstaan Deze buitenplaats werd in 1768 of 1771 gebouwd.
Geschiedenis De heer Johan Adolph du Bois de Chaillou van Alendorp was eigenaar van Steevliet en splitste hoogstwaarschijnlijk het terrein in 1768 op en liet op een deel daarvan Rusthoek bouwen. Maar dit is niet geheel zeker.
Het kan ook dat de volgende eigenaar, kapitein Hendrik Rietveld, Rusthoek in 1771 liet bouwen. Hij was in die tijd in dienst van de admiraliteit West-Friesland en het Noorderkwartier. Vanuit het huis had je vrij zicht op de Zuiderzee en het huis werd dan ook Zeezicht genoemd. Door zijn functie verbleef de kapitein vaak op zee en hij verhuurde het huis dan aan Jacob Anthony de Roth. Jacob Anthony was getrouwd met een dochter van de eigenaar van Groeneveld.

Halverwege de 19e eeuw kwam het huis in bezit van baron Simeon Petrus van Heemstra. Om precies te zijn in 1849 en hij laat twee vleugels aanbouwen en laat een koetshuis op het terrein neerzetten. Door hem wordt de naam veranderd in Rusthoek.
Tot het grondgebied behoorde in die tijd ook 't Benthuis en de villa Courbe Voie. Later wist de baron ook Drakenburg te kopen en zijn dochter erft in 1864 kasteel Groeneveld. Zij erft dit van familie van haar overleden moeder.

Van 1874 tot 1879 was het in bezit van Prins Hendrik en daarna werd het verkocht aan de Baarnsche Bouwterrein Maatschappij. Dit bedrijf verkocht het grondgebied in delen en het deel waar het huis op stond werd gekocht door de tabakshandelaar Willem Jiskoot. Deze liet het huis in 1905 afbreken en vervangen door het huidige huis. Dit nieuwe huis heeft kenmerken uit de Duitse barok en in het interieur elementen in neo-Lodewijkstijl.
Aan de Eemnesserweg werd een nieuwe portierswoning gebouwd, waarbij gebruik werd gemaakt van bouwelementen van het afgebroken huis Rusthoek.

Zo rond 1940 werd het huis gekocht door Hendricus Johannes van Heuze en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis geconfisqueerd door de Duitsers. Rusthoek werd onder andere gebruikt door de Duitse generaal Christiansen en reichskommissar Seyss-Inquart. De familie mocht in de portierswoning blijven wonen. Na de Oorlog ging de familie er weer wonen. Nadat de vrouw van de eigenaar weduwe geworden was in 1949, besloot ze het huis te verkopen. De nieuwe eigenaar werd KVP, die er een vormingscentrum in vestigde.
Bewoners 1768 Johan Adolph du Bois de Chaillou van Alendorp
1771 Hendrik Rietveld
1849 baron Simeon Petrus van Heemstra
- 1874 dochter van vorige eigenaar
1874 - 1879 Prins Hendrik
ca 1905 Willem Jiskoot
ca 1940 - 1950 Hendricus Johannes van Heuze
1950 KVP
Huidige doeleinden Het huis is in gebruik als kantoor.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: wikipedia