Prins Hendriksoord

Ligging Deze buitenplaats staat aan de Soestdijkerweg 17 aan Den Dolder.

Foto van het huis
Ontstaan Deze buitenplaats ontstond in 1871.
Geschiedenis Van het landgoed Ewijckshoeve werd op 10 juli 1871 ter grootte van 574 hectare bij publieke veiling gekocht door Prins Willem Frederik Hendrik. Toen hij op 13 januari 1879 te Luxemburg overleed, kwam de Ewijckshoeve in het bezit van koning Willem III en prinses Wilhelmina. Het gedeelte ten noorden van de Soestdijkerweg werd in 1883 van de Ewijckshoeve afgesplitst en kwam in handen van de bankier A. Boissevain. Hij liet op het terrein een buitenverblijf bouwen met een Engels landschapstuin. Op het terrein ten zuiden van de Soestdijkerweg kwam een groot koetshuis met stal en dienstwoning.
Het landgoed werd in 1926 in drie stukken gesplitst. Het koetshuis met stal en woningen kwam met een fors terrein in handen van het Nederlandsche Jongelingsverbond, dat het pand tot tehuis liet verbouwen en het omdoopte in Ernst Sillem Hoeve. Het terrein ten noorden van de weg wed in tweeŽn gesplitst: Prins Hendriksoord zelf met het park en het nieuwe landgoed Vijverhof, dat gekocht werd door G.H. Crone uit Amsterdam.
Prins Hendriksoord kwam in handen van de Nederlandse Protestantenbond.
Bewoners 1883 - A. Boissevain
1926 Nederlandse Protestantenbond
Huidige doeleinden Het gebouw is in gebruik als Herstellingsoord Geestelijke Gezondheidszorg.
Opengesteld Het gebouw is niet toegankelijk.
Foto's Foto van het huis Foto van het huis Foto van het huis Foto van het huis Foto van het huis Foto van het huis Foto van het huis Foto van het huis Foto van het huis Foto van het huis Foto van het huis Foto van het huis Foto van het huis
Bronnen Tekst: Zeist, groei en bouw, Den Dolder en Bosch en Duin
Foto 1 t/m 14: funda