Stadskasteel Oudaen

Ligging In het centrum van Utrecht, Oudegracht nr. 99.

Foto van de voorzijde van het kasteel op 26 juni 2006

Ontstaan Het huis is ontstaan in de 13e eeuw.
Geschiedenis Het kasteel werd gebouwd door een lid van de familie Zoudenbalch en werd in 1395 eigendom van Dirc van Houdaen, die zijn naam aan het huis gaf. Daarna is het lang eigendom geweest van de familie Oudaen.
De eigenaar van Oudaen leefde in de 14e en begin van de 15e eeuw in voortdurende onmin met de overbuurman op Drakenburg, tot in 1425 toen Frederic van Oudaen een relatie kreeg met Cornelia van Drakenborgh.
Rond 1500 is het kasteel ingrijpend veranderd, door de verandering van de funktie van kastelen van bescherming naar bewoning. De vensters werden vergroot en de vertrekken werden opgedeeld in kleinere ruimten door het aanbrengen van binnenmuren.
Tijdens het beleg van het kasteel Vredenburg door de Spanjaarden in 1576 werd er geschoten op het kasteel Oudaen, waardoor het flink beschadigd werd. Twee jaar later worden deze vernielingen weer hersteld.
In 1759 wordt het kasteel aangekocht door de diaconie van de Hervormde Kerk en in gebruik genomen als bejaardentehuis voor de allerarmsten boven de 50 jaar, wat het tot in de 20e eeuw gebleven is.
Van 1984 tot 1986 is het kasteel grondig gerestaureerd en is sindsdien in gebruik als restaurant/theater.
Bewoners familie Zoudenbalch
1395 Dirc van Houdaen
familie Oudaen
Huidige doeleinden Het is nu in gebruik voor de horeca en is er een brouwerij, proeflokaal, theater en restaurant ondergebracht. Tevens zijn er 4 zalen, die geschikt zijn voor het organiseren/geven van vergaderingen, diners en feesten.
Opengesteld In het restaurant van het stadskasteel kan men wat gebruiken en verder zijn er meerdere mogelijkheden. Zie hiervoor de eigen site van het restaurant (INFO).
Foto's Foto van de achterzijde van het kasteel Interieurfoto van stadskasteel Oudaen Interieurfoto van stadskasteel Oudaen Interieurfoto van stadskasteel Oudaen
Interieurfoto van stadskasteel Oudaen Interieurfoto van stadskasteel Oudaen Interieurfoto van stadskasteel Oudaen Interieurfoto van stadskasteel Oudaen Interieurfoto van stadskasteel Oudaen
Interieurfoto van stadskasteel Oudaen Interieurfoto van stadskasteel Oudaen Foto uit 1986 van de achterzijde Foto van de voorzijde uit 1987 Foto van de voorzijde op 20 april 1987
Nog een foto uit het voorjaar van 1987 Tekening van het huis door L.P. Serrurier uit 1730 Tekening van de bouwgeschiedenis van het huis Oude tekening van het huis
Bronnen Tekst: internetsite van het restaurant
ANWB, Eigen land met open ogen, Utrecht, 1966, blz. 32-33, 167
Foto 1: uit eigen collectie
Foto 2: Peter van der Wielen
Foto 3 t/m 16: Fotodienst Utrecht
Afb. 1 en 2: Achter Utrechtse gevels, Aflevering 4 (Stadskastelen)
Afb. 3: G. van Diest