Oud-Zandbergen

Ligging De buitenplaats ligt ten oosten van Huis ter Heide, gemeente Zeist, aan de Amersfoortseweg nr. 18.

Steendruk van het huis Zandbergen door P.J. Lutgers

Ontstaan Het huis werd gebouwd in 1654.
Geschiedenis In 1652 werd de Amersfoorsche Straatwegh aangelegd. Door J. Schade van Westrum werd aan beide zijden van deze weg in 1654 een perceel gekocht. Deze percelen werden te koop aangeboden om de heidegronden te ontginnen. Deze percelen waren 376 m breed en 188 m diep. Als men echter besloot er een huis op te zetten, kreeg men dubbele diepte. Op het zuidelijke perceel liet hij het huis Sandbergen bouwen, waarschijnlijk door Jacob van Campen. De tuin rond het huis en de overtuin werd aangelegd in een Franse formele symmetrische stijl, die mode was in die tijd.
Honderd jaar later wordt het huis gekocht door George Tamo Falck, die op dezelfde plaats een nieuw huis laat bouwen in classicistische stijl.

In 1897 wordt de overtuin gereorganiseerd. J. Blooker geeft aan Copijn deze opdracht. Deze overtuin wordt daarna Blookerpark genoemd.
De wijzigingen door de heer Falck werden in de jaren 20 van de vorige eeuw weer ongedaan gemaakt. Opdracht hiertoe werd gegeven door de toenmalige eigenaar aan de architect J.W. Hanrath. Wel zijn nog enkele restanten van de 18e eeuwse tuin te herkennen, zoals de gebogen lindenlaan en een aantal oude monumentale bomen.
Van de bijgebouwen, waarover het huis beschikt heeft, is nu alleen de oranjerie over. Deze stamt uit de 19e eeuw, maar is nu wel grondig verbouwd tot kapel. Daarnaast bevindt zich in de tuin een ijskelder.

In 1947 komt het kerkgenootschap van de Zevende-dag Adventisten via een legaat in het bezit van Oud-Zandbergen. Recentelijk is er een bijgebouw, "het jongenshuis" (uit de tijd dat het landgoed ook een hogere en theologische school huisvestte), verbouwd tot een vormingscentrum, dat verhuurd wordt aan groepen voor conferenties, e.d.
Verder zijn er op het terrein een basisschool te vinden, waar vanaf 2009 begonnen gaat worden met het Leonardo-onderwijs.
Bewoners 1654 J. Schade van Westrum
1754 George Tamo Falck
1897 J. Blooker
1947 Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten (ZDA)
Huidige doeleinden Momenteel is het huis in gebruik als kantoor van het kerkgenootschap van de Zevendedag Adventisten.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: Website van de Gemeente Zeist, maar gegevens zijn niet meer te vinden
Afb. 1: Website van Stichting De Driewerf