Oog in Al

Ligging Deze buitenplaats ligt in het Park Oog in Al binnen de gemeente Utrecht.
Adres: Park Oog in Al 1.

Foto van het huis op 2 oktober 2006

Ontstaan Deze buitenplaats werd in 1664 gebouwd door de avontuurlijke jonker Everhard Meyster.
Geschiedenis In 1660 kwam de Utrechtse burgemeester Hendrick Moreelse met het plan om de stad Utrecht naar het westen uit te breiden. Jonker Everhard Meyster was een enthousiast voorvechter van grote plannen en om te kunnen genieten van de groei van de nieuwe stad bouwde hij in 1664 aan de rand van de nieuw te bouwen stad de buitenplaats Oog in Al. Vanuit zijn huis had hij een fraai uitzicht op het silhouet van Utrecht en over de vaart, die vanaf dat punt gegraven was tot aan de Catharijnepoort.
Het in 1664 gebouwde huis was een zeven ramen breed, ondiep huis met twee verdiepingen. In de tuin stonden veel geschoren hagen. De voorgevel van het huis was naar de stad Utrecht gericht, waardoor je vanaf de Leidse Rijn naar de zijgevel van het huis keek.

In de eerste helft van de 19e eeuw was het huis in bezit van de familie Delbeek. Deze familie voegde in 1833 rechtsachter een ronde uitbouw aan het huis toe en zeven jaar later rechtsvoor nog weer een rechthoekige uitbouw.
In 1920 werd het huis gekocht door de gemeente Utrecht in verband met stedebouwkundige plannen. In 1923 werd er een theehuis in geopend en sinds 1961 is er een filiaal van de Openbare Bibliotheek in gevestigd.
Bij het huis hoort ook een theekoepel uit de 18e eeuw, die nog niet zo lang geleden gerestaureerd is.
Bewoners 1664 Jonker Everhard Meyster
- ca 1850 familie Delbeek
1920 gemeente Utrecht
Huidige doeleinden De buitenplaats is nu in gebruik als filiaal van de Openbare Bibliotheek van Utrecht.
Opengesteld Het huis is op de openingstijden van de bibliotheek open. Tevens is het park toegankelijk.
Foto's Gewassen pentekening van het huis door D. Verrijk uit ca 1780 Foto van de oostzijde van het huis op 2 oktober 2006 Foto van de theekoepel van het huis op 2 oktober 2006 Foto van het huis vanaf de overzijde van de Rijnse Vaart op 2 oktober 2006
Bronnen Tekst: Buitens in Utrecht, 1982
Foto 1 t/m 4: uit eigen collectie
Afb. 1: Buitens in Utrecht, 1982