Natewisch

Ligging De ridderhofstad Natewisch ligt ongeveer halverwege de kronkelende rivierdijk tussen de kastelen Duurstede en Amerongen in de gemeente Amerongen.

Foto van het kasteel

Andere benamingen Naatswijck, Taatswijk, Tuetsch-werch en Teutswyk.
Ontstaan In 1270 wordt De Natewisch voor het eerst vermeld.
Geschiedenis Bij de eerste vermelding was Natewisch al een leen van Gelre en daarmee een Gelderse enclave binnen Het Sticht. De eerste leenheer heette Gijsbert van Zuylen. Binnen het Gelderse leenrecht geldt dat er ook vererft kan worden via de vrouwelijke lijn. We zien dit dan ook een keer gebeuren.
De Natewisch is vanaf 1270 tot 1689 in bezit van de familie Van Zuylen van Natewisch. In 1663 sterft David III van Zuylen van Natewisch en zijn dochter Emerentia erft Natewisch. In 1689 sterft deze dochter Emerentina Geertruid van Zuylen. Zij was getrouwd met Joost Taets van Amerongen, en daarmee komt de Natewisch in bezit van deze familie.
De kinderen uit dit huwelijk hebben zelf geen nakomelingen, maar omdat deze Joost Taets van Amerongen drie keer getrouwd is geweest, heeft een zoon uit het tweede huwelijk deze ridderhofstad gerfd. Sindsdien is het in dezelfde familie gebleven.
Bewoners 1270 Gijsbert van Zuylen
- 1663 David III van Zuylen van Natewisch
1663 - 1689 Emerentina Geertruid van Zuylen, getrouwd met Joost Taets van Amerongen
1689 - heden familie Taets van Amerongen van Natewisch
Huidige doeleinden De woontoren en de omliggende grond is onder gebracht in de Natewischstichting door de familie Taets van Amerongen van Natewisch.
Opengesteld Het kasteel is vanaf de dijk te zien. Het is niet toegestaan op het terrein van de woontoren te komen zonder toestemming van de Stichting. Ikzelf had twee foto's genomen van de woontoren en geplaatst op deze site, maar i.v.m. copyright moest ik deze verwijderen.
Foto's Ansichtskaart van het kasteel uit 1910 Foto van de rechterzijde van de kasteeltoren Oude tekening van Jan de Beyer uit 1744
Bronnen Tekst: Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht
Christiaan Heerma van Voss
Foto 1: Peter van der Wielen
Foto 3: Fotodienst Utrecht
Foto 4: G van Diest
Afb. 1: boek: Provincie Utrecht, 1966 (*)