Meerloo

Ligging Deze ridderhofstad heeft gestaan tussen Harmelen en het dorp Achthoven, gemeente IJsselstein.
Ontstaan Het kasteel is ontstaan rond 1230. Het land dat bij het kasteel hoorde was 67 morgen groot en behoorde toe aan het Kapittel van St. Pieter te Utrecht.
Geschiedenis Het kasteel werd waarschijnlijk gesticht door een lid uit het geslacht Van Woerden van Vliet, die zich vervolgens van Vliet van Meerlo ging noemen, naar zijn bezit.
In 1166 komt het terrein voor de eerste keer in de archieven voor, hoewel het dan nog geen naam heeft. Het wordt als pacht uitgegeven door het Kapittel van St. Salvator.
In 1262 wordt Johannes van Merloe ermee beleend, terwijl in 1311 het kasteel door Agnes van Merlo verkocht wordt aan Gijsbrecht van IJsselstein.
Ook heeft het kasteel o.a. toebehoord aan Arent van Ysselstein en DaniŽl van Goor, een edelman uit Westfalen.

In de buurt van de plaats van het vroegere kasteel bevindt zich nu een boerderij met dezelfde naam. Deze stond heel lang leeg, maar is in 2007 gekocht door de heer W. de Vos en mevrouw E. Schat.
Bewoners familie van Vliet van Meerlo
1262 Johannes van Merloe
- 1311 Agnes van Merlo
1311 Gijsbrecht van IJsselstein
Arent van Ysselstein
DaniŽl van Goor
Huidige doeleinden De exacte plaats van het kasteel is niet bekend.
Opengesteld Langs de weg van IJsselstein naar Heeswijk staat een boerderij met de naam 'Meerlo'. Deze staat echter niet op de plaats van het vroegere kasteel. De boerderij 'Meerlo' is bewoond en niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: Kastelenboek Provincie Utrecht, 1975
De heer en mevr. de Vos-SChat