MariŽnhove

Ligging Deze buitenplaats staat in de gemeente Wijk bij Duurstede, Singel nr. 2.
Andere benaming Onze Verwachting
Ontstaan Het huis werd in 1869 gebouwd en kreeg toen de naam 'Onze Verwachting'.
Geschiedenis In bovengenoemde jaar legt Anna Geertruida Maria van MariŽnhoff-van der Veur de eerste steen voor dit huis. Zij is de echtgenote van Jacobus van MariŽnhoff. De vader van Jacobus was notaris, maar als enige zoon volgde hij zijn vader toch niet in diens beroep. Bij zijn dood in 1898 was hij 'Schout der Vereenigde Waterschappen onder Wijk bij Duurstede en Hoogheemraadschap van den Lekdijk Bovenlands'.
Het huis wisselt daarna regelmatig van eigenaar, totdat in 1958 mevrouw L. Gravin van Rechteren Limpurg, de nieuwe eigenaresse wordt, die tot dat jaar eigenaar was geweest van het Kasteel Beverweerd. Zij woont in de buitenplaats tot 1979.

Het huis raakt volkomen in verval en wordt dan gekocht door de heer Karel Hille. Na een restauratieperiode van anderhalf jaar, woont hij er met mijn gezin tot 1991.

Een nieuwe periode voor het huis breekt aan, als in 1991 de buitenplaats gekocht wordt door Prinses Irene, die er samen met 2 van haar kinderen gaat wonen. Zij woont er nog maar net, of ze vraagt een bouwvergunning aan voor het verbouwen van het koetshuis in een gastenverblijf. Hiervoor krijgt ze toestemming.
Prinses Irene wil beslist geen afgezonderd leven leiden, want al spoedig nadat zij haar intrek in 'MariŽnhove' had genomen, vonden er kennismakingsbezoeken met buren uit de naaste omgeving plaats. Zij wilde dat iedereen haar als gewone inwoonster van Wijk bij Duurstede zou beschouwen. Ook gaat ze met een aantal buurtbewoners in 1992 met de gemeentesecretaris praten over het nachtelijk kabaal dat tot vier, soms vijf uur in de ochtend doorging en veroorzaakt werd door regelmatige feesten met vier- ŗ vijfhonderd gasten in het kasteel. Aan deze grootschalige feesten komt dan een einde en er wordt tevens een vervroegd sluitingsuur ingesteld.

Het huis is in een eclectische stijl gebouwd en is voorzien van een pleisterlaag en bestaat uit 2 bouwlagen met een afgeknot schilddak.
De hoofdingang aan de voorkant is aangebracht in een inpandig portiek met links een dubbele tuindeur en rechts een T-schuifvenster, waarvan er ook drie aanwezig zijn op de bovenverdieping.
De linker zijgevel heeft een verhoogd middenrisaliet, waardoor deze wat meer allure heeft dan de voorgevel, mede door het palladiaanse venster dat op de bovenverdieping te zien is met erboven een rond zolderlicht.
Bewoners 1869 - 1898 Jacobus van MariŽnhoff
mr. A.F.C.A. van Heijst
mr. H.J. van Heijst
- 1930 Floris Charles Andrť
1933 Albertus ten Noever de Braauw
Anthonis en Johannes van den Brink
1958 - 1979 L. Gravin van Rechteren Limpurg
1979 - 1991 Fam. Hille
1991 I.E. van Lippe-Biesterfeld
Huidige doeleinden Het huis is bewoond.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: Kastelen en buitenplaatsen op en om de Utrechtse heuvelrug, 1996
Karel Hille