Stadskasteel Leeuwenburg

Ligging Dit huis bevindt zich aan de Oudegracht, nr. 307 in Utrecht.

Foto van het huis op 26 juni 2006

Ontstaan Leeuwenburg werd in de eerste helft van de 14e eeuw gebouwd.
Geschiedenis Het stadskasteel Leeuwenburg is een groot, diep hoofdhuis. Het heeft twee bouwlagen met een zadeldak en kelders. De voorgevel is 3 trafeeŽn breed en uitgevoerd met een schijngevel, waardoor het lijkt of het huis nog een derde en vierde bouwlaag heeft. Tot en met de eerste zoldervensters is de gevel nog in 15e eeuwse staat, uitgevoerd in zandsteen en trachiet. Verder heeft het huis een 15e eeuws achterhuis en een tweede achterhuis uit de 16e eeuw.
Rond 1500 was Gijsbert van Leeuwen de eigenaar. Mogelijk liet hij rond 1500 de houten voorgevel vervangen door een voorgevel van zandsteen. Zijn dochter trouwde met Aernt Boot en zij noemde het huis haar 'Leeuwenberch, settende op yder tinne een stene leuw'.

Ook dit huis is sindsdien vaak verbouwd. Een deel van de betimmering en een schouw uit de 18e eeuw werden overgebracht naar Slot Zeist.
In de 20e eeuw werd het huis gebruikt als drukkerij en werden op het binnenplein verschillende bedrijfsgebouwen neergezet. De achtergevel werd gedeeltelijk afgebroken en de indeling van het huis in vertrekken verdween.

In 1985 werd er begonnen met een restauratie door architectenbureau Temminck Groll-Van Vliet. De voorgevel kreeg een eigentijdse vormgeving, waarbij echter wel het bovenste deel van het huis met de 4 kantelen gereconstrueerd: elke kanteel kreeg een metalen leeuw met een klein vaantje. Ook de achtergevel werd gerestaureerd.
Het huis werd opgedeeld in appartementen en op het binnenterrein werd een aantal kleine woningen gebouwd.
Bewoners ca 1500 Gijsbert van Leeuwen
Aernt Boot
Huidige doeleinden Het huis is nu een appartementencomplex.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's Foto van het huis op 26 juni 2006 Tekening an het huis door L.P. Serrurier uit 1724 Foto van de voorzijde van het huis Schematische tekening van voorzijde en zijkant van het huis
Bronnen Tekst: Achter Utrechtse gevels, Aflevering 4 (Stadskastelen), blz. 110-113
Foto 1 en 2: uit eigen collectie
Afb. 1 en 2: Achter Utrechtse gevels, Aflevering 4 (Stadskastelen)
Foto 3: Achter Utrechtse gevels, Aflevering 4 (Stadskastelen)