La Forêt

Ligging Deze buitenplaats stond aan de Driebergsestraatweg nr. 50 te Doorn.

Oude ansichtkaart van La ForĂȘt uit 1945
Ontstaan Deze buitenplaats werd in 1890 gebouwd.
Geschiedenis La Forêt in Doorn werd omstreeks 1890 gebouwd door Louis van Loon op de plek waar een ouder landgoed stond dat 't Zand heette. Louis van Loon was telg van een bankiersgeslacht en zoon van Hendrik Maurits van Loon en Louise Borski. Toen Louis van Loon in het huwelijk trad met Adele Tachard bouwde hij La Forêt op het aangrenzende gedeelte van het landgoed Hydepark (het buitenhuis van zijn ouders: Hendrik Maurits van Loon en Louise Borski).
La Forêt werd gebouwd als een grote villa, en werd bij de geboorte van elke dochter met een vleugel uitgebreid. La Forêt was beroemd om de stallen, waar op het hoogtepunt 22 boxen bezet waren. De statiekoets van Louis van Loon is momenteel nog te bezichtigen in het Rijtuigenmuseum in Leek. La Forêt werd in de oorlog ingenomen door de Duitsers en fungeerde als gevangenis voor Nederlandse soldaten. In het bos hadden de Duitsers een munitiedepot, dat door de Engelsen werd gebombardeerd. De ontploffing van een van deze munitiedepots veroorzaakte veel schade aan het huis zelf. Na dit bombardement ontbrak een gedeelte van het dak van het huis. Na de oorlog werd een deel van het landgoed La Forêt verkocht aan de gemeente Doorn voor de aanleg van een begraafplaats. In 1963 werd het huis het volledige landgoed verkocht aan het blindeninstituut Barthimeus en in 1964 werd het huis afgebroken.
Bewoners 1890 - 1934 Louis van Loon, getrouwd met Adele Tachard
Huidige doeleinden Het landgoed is nu onderdeel van het Blindeninstituut Barthimeus en een gedeelte wordt nog particulier bewoond.
Opengesteld Het landgoed is niet toegankelijk.
Foto's Plattegrond van het landgoed La ForĂȘt
Bronnen Tekst: de heer E. Linthorst Homan
Afb. 1 en 2: archief van de heer E. Tiele