Kickestein

Ligging De buitenplaats stond ten zuiden van Wallestein aan de Vreelandseweg, ten noorden van Loenen aan de Vecht, gemeente Stichtse Vecht.
Andere benaming Kickenstein
Ontstaan Het huis komt voor het eerst voor op een kaart uit ca 1685.
Geschiedenis Rond 1685 wordt een kaart uitgegeven van het Nedersticht, die gegraveerd werd door Romeyn de Hooghe. Ten noorden van Loenen komen we dan alleen de buitenplaats Kickenstein voor. In 1710 wordt er opnieuw een kaart uitgegeven; dit keer door Nicolaas Visscher en gegraveerd door P. Schenk voor Giorgio de Haze, Heer van Mijnden. Hierop zien we ten noorden van Kickestein de buitenplaats Wallestein en daar weer ten noorden van de buitenplaats Steen Klip.
In de archieven komen we een Cornelis Kick tegen, die schepen is van Loenen tot 1714. Het is aannemelijk dat hij eigenaar was van Kickestein.
We komen ook een Ds. Kick van Kickesteyn tegen. Er trouwde een Geldolph Kick met Joanna van Ghesel, die een nicht was van Anthony van Ghesel, eigenaar van Rupelmonde.

In 1726 verschijnt er de kaart van Covens en Mortier van Loenen: we zien hierop dat de buitenplaats Wallesteyn uitgebreid is met Kickestein. Hiermee houdt Kickestein op te bestaan. Het is echter niet precies duidelijk wanneer het huis afgebroken werd.
Bewoners 1644 - 1674 Ds. Cornelis Kick
1698 - 1712 Hester Casteleyn, weduwe van Jean Balde
1712 - 1730 Jacob Balde, heer van Loenen
Huidige doeleinden Van het huis is niets meer terug te vinden. Wel staat er nu ten noorden van Wallestein een huis met als adres Vreelandseweg nr. 25 dat de naam Kickestein draagt. (Lag Kickestein dan toch ten noorden van Wallestein??)
Opengesteld n.v.t.
Foto's
Bronnen Tekst: EE. Munning Schmidt en A.J.A.M. Lisman, met tekeningen van Chr. Schut, Plaatsen aan de Vecht en de Angstel, Historische beschrijvingen en afbeeldingen van kastelen, buitenplaatsen, stads- en dorpsgezichten aan de Vecht van Zuilen tot Muiden, Alphen aan den Rijn, Canaletto, 1985, 262 blz, 2e druk
de heer P. de la Mar