Kerckebosch

Ligging In de gemeente Zeist, Arnhemse Bovenweg 31.

Foto van het huis

Ontstaan Het kasteel werd gebouwd in 1904.
Geschiedenis In 1904 geeft Jonker Lintelo de Geer opdracht op het landgoed ’t Kerckebosch bij Zeist een buitenhuis in de in die tijd populaire (neo)gotische stijl op te trekken. De jonkheer bezit een uitgebreide collectie antieke gebruiksvoorwerpen en ornamenten; veelal vrijgekomen bij restauraties van kerken, kloosters en kastelen in de directe omgeving. Ze worden bij de bouw toegepast en geven tot de dag van vandaag Kasteel ’t Kerckebosch zijn eigen, authentieke sfeer. In dit huis zijn verschillende bouwstijlen terug te vinden.
Voor de hoofdingang werd gebruik gemaakt van een renaissance poortje, met erboven een zandstenen balk, met daarop "Anno 1620'. Het is jammer genoeg niet meer te achterhalen waar dit poortje vandaan komt.

Architectuur was de grote hobby van de jonkheer en door tips van de gebroeders Becker, antiquairs te Zeist, wist hij veel oude materialen aan te kopen. Het huis heeft een vierkante toren met kantelen en een tentdak, maar daarnaast ook veel kerkelijke en gotische onderdelen. Het lukte hem zelfs twee zeer oude deuren uit de Dom van Utrecht aan te kopen. Op de stenen driehoek boven de ingaan bevindt zich een beeldje van David met het afgehouwen hoofd van Goliath in de linker hand. Er werden glas-in-lood ramen met religieuze afbeeldingen in fraaie matte tinten aangebracht. Windwijzers, daknokversieringen, smeedijzeren lantaarns, op het nabijstaande koetshuis een gevelsteen met de evangelist Marcus erop, klassieke tuinornamenten en zelfs een prachtige open haard met schouw uit een achttiende eeuws Amsterdamse grachtenhuis, die in de oranjerie verwerkt werd.
Boven de ingang bevindt zich ook nog het wapen van de familie De Geer: de achtergrond bestaat uit ruiten (oftewel in heraldische taal 'geren') met eronder de spreuk Non Sans Cause (Niet zonder oorzaak).

In 1947 werd het huis verkocht, om er een hotel-restaurant in te vestigen, waarbij het interieur aan de nieuwe bestemming werd aangepast.
Bewoners 1904 Jonkheer Egbert Lintelo de Geer
1947 hotel-restaurant
Huidige doeleinden Het kasteel is ingericht als hotel/restaurant en is een onderdeel van Bilderberg Hotels en Restaurants.
Opengesteld Het huis is toegankelijk voor overnachtingen, vergaderingen en diners.
Foto's Ansichtskaart van het huis Foto van de voorzijde van het huis
Bronnen Tekst: Internetsite van Bilderberg Hotels en Restaurants
Peter de la Mar
Kastelen en buitenplaatsen op en om de Utrechtse heuvelrug, 1996
Foto 2: uit eigen collectie
Foto 1 en 3: Peter van der Wielen