Hydepark

Ligging De Oranjerie van de vroegere buitenplaats Hydepark staat in de gemeente Doorn, aan de Driebergsestraatweg, nr. 50.

Prentbriefkaart van het huis uit 1899

Ontstaan De buitenplaats Hydepark werd in 1885 gebouwd op de plaats van een neogotisch landhuis uit 1815.
Geschiedenis In 1815 werd zoals hierboven vermeld een landhuis gebouwd in opdracht van de koopman P.H.P. Hoff. Het huis heette toen 'villa van Hoff' en was een laag huis met een rieten dak. Het huis werd vervolgens door een ander gekocht, die het eerste huis afbrak en verving door een ander huis.
In 1885 komt het in bezit van de schatrijke jonkheer H.M.J. van Loon opdracht aan de Amsterdamse architect Landrť en de bouwmeesters Staal en Haalmeyer een nieuwe buitenplaats te bouwen. Hij beschikte over genoeg geld, omdat hij bankier in Amsterdam was.

Kosten nog moeite werden gespaard om dit huis van alle mogelijke luxe te voorzien, zoals een huistelefoon, centrale verwarming, warmwaterleiding en een eigen electrische installatie. Verder kwamen op het terrein een watertoren met pompstation, een portierswoning en een oranjerie.
Het huis kreeg vier verdiepingen en werd gebouwd in neo-renaissancestijl. Om het huis kwam een 50 ha groot park met een slingerende vijver en een stenen Zwitsers aandoende brug, die als oversteekplaats over de aan de noordkant gelegen toenmalige Arnhemse Bovenweg moest dienen, waardoor de bewoners ongehinderd naar het er achter gelegen bos konden wandelen. In 1888 was het geheel klaar en werd het huis gebruikt voor de weekenden en in de vakanties.

Helaas is hier weinig meer van over: Het huis is namelijk als gevolg van sabotage in 1942 tot de grond toe afgebrand en niet meer herbouwd. Wat overbleef waren de portierswoning en de oranjerie. In 1951 werd het landgoed aangekocht door de Generale FinanciŽle Raad van de Nederlandse Hervormde Kerk. Deze liet op de fundamenten van het verdwenen huis een gebouwencomplex zetten, en nam dat in gebruik als theologisch seminarium en conferentiecentrum. Een aantal jaren later werd in de oranjerie een kantoor gevestigd.
Als men de oranjerie van dichtbij bekijkt, ziet men dat het gebouw vol met versieringen zit: vazen, koepels, balustrades, portalen en trappen. En dit was dan nog maar de oranjerie. Het huis moet er nog mooier uitgezien hebben!
Bewoners 1885 jonkheer H.M.J. van Loon
1951 Generale FinanciŽle Raad van de Nederlandse Hervormde Kerk
Huidige doeleinden Het nieuwe huis en de oranjerie zijn in gebruik als kantoor.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk. Ik weet niet of het nog steeds geldt, maar het park was in de jaren 90 van de vorige eeuw toegangekelijk met een dagkaart. Deze kon met krijgen bij de heer Rodenhuis, die in de boerderij op het terrein woont. Deze boerderij kan men bereiken door de oprijlaan in te rijden, de parkeerplaats te passeren, dan de verharde weg te volgen en na een klein stukje ziet men de boerderij staan.
Foto's Prentbriefkaart van het huis uit ca 1910 Prentbriefkaart van het toegangshek met portierswoning uit ca 1910
Bronnen Tekst: Kastelen en buitenplaatsen op en om de Utrechtse heuvelrug, 1996
Foto 1 t/m 3: Archief van de heer E. Tiele