Hooge Vuursche I

Ligging Dit huis bevond zich ten oosten van Drakestein, in Lage Vuursche, gemeente Baarn.

Aquarel van het huis Hooge Vuursche door J. van der Wall uit 1787

Andere benamingen Dietsch, Duijts, Hooge Vuersch
Ontstaan De oudste vermelding dateert uit 1661.
Geschiedenis Veel is er niet bekend over het eerste kasteel De Hooge Vuursche. Het behoorde tot 1661 toe aan Balthasar Deutz, die een puissant rijke Amsterdamse koopman was. Naast Hooge Vuursche was hij eigenaar van het huis Ekelo, de buitenplaats De Eult en het slot Assumburg te Heemskerk.
Na zijn overlijden erven zijn broers Jeronimus en Jean Deutz zijn bezittingen, waarbij Hooge Vuursche in bezit komt van zijn broer Jeronimus Deutz tot 1681.
Interessant is dat op nauwkeurige kaarten uit 1674 en 1720 de Hooge Vuersch ingetekend is, als een 17e eeuws gebouw. Lijkend op een latere gravure uit 1787.

De tuinen met het "grand canal" en vijvers van de Hooge Vuersch bestaan nog steeds (net als bij de Eult in Baarn). Er bestaan ook nog gravures van de vroegere Hooge Vuursche. Daarop zijn het landgoed met grand canal en de Griekse tempel te zien.
Bewoners - 1661 Balthasar Deutz
1661 - 1681 Jeronimus Deutz
Huidige doeleinden Van het huis is niets meer terug te vinden. Wel zijn het "grand canal" en de vijvers nog te herkennen.
Opengesteld n.v.t.
Foto's Detail van een 17e eeuwse kaart waarop het huis Duijts voorkomt Detail van een 17e eeuwse kaart waarop het huis Duyts voorkomt Aquarel van het tuinpaviljoen door J. van der Wall uit 1787 Afbeelding van Jean Deutz en zijn broers
Bronnen Tekst: de heer H. Kennis
Afb. 1 t/m 5: archief van de heer H. Kennis