Hogeland

Ligging De buitenplaats Hogeland ligt aan de Museumlaan nr. 2, in de gemeente Utrecht.

Foto van het huis op 2 oktober 2006

Andere benaming Hoogeland
Ontstaan Het huis werd tussen 1824 en 1827 gebouwd.
Geschiedenis Op een oude landkaart zien we in het gerecht Bleyenburg een kasteelachtig bouwwerk afgebeeld met een voorburcht en een stuk warmoezeniersland, dat in z'n geheel omgracht is. Op de plaats van deze buitenplaats stond dus vermoedelijk een kasteel, dat in 1536 een warmoezeniershofstede met huis wordt, waarbij de grachten gedempt werden. In 1824 staat dan deze boerenhofstee te koop.
Jhr. Willem Elisa Ram doet er een bod op en wordt de nieuwe eigenaar. Hij geeft opdracht aan de Belgische architect T.F. Suys om er een fors huis neer te zetten in Empire-stijl. Na drie jaar is het huis klaar, bestaande uit een hoge onderbouw, met daarboven een beletage. Zowel aan de voor- als achterkant is een zuilenportiek aangebracht. Tot slot wordt de tuin om het huis omgetoverd tot een park in Engelse landschapsstijl, met enkele bijzondere bomen, zoals een trompetboom en een waaierboom.

Tien jaar later wordt het huis door de familie Ram al weer uitgebreid: de 2 zijvleugels kregen er een aanbouw bij. Deze verbouwing werd uitgevoerd door de stadsarchitect Chr. Kramm. Hoe het huis er na de verbouwing uitzag, kunnen we zien op een litho van P.W. van de Weijer uit 1860.
De fraaie omgeving van de buitenplaats verandert daarna door 2 gebeurtenissen, die ondanks protest van de bewoners toch doorgingen. In 1870 werd er een spoorlijn aangelegd in oostelijke richting vanuit Utrecht CS, waarbij deze zelfs gedeeltelijk over het terrein van Hogeland ging lopen. Een jaar later gevolgd door de aanleg van een R.K. begraafplaats, direct naast het landgoed.

Nadat de weduwe van de heer Ram, Henriette Jacqueline Ram-Taets van Amerongen in 1882 overleden is, zijn de 2 bovengenoemde gebeurtenissen mogelijk de aanleiding dat de erfgenamen niet in het huis gaan wonen, maar het te koop aanbieden. De nieuwe eigenaar wordt de gemeente Utrecht, die van de tuin een stadspark maakt.
Het huis wordt in 1891 een onderkomen voor het stedelijk Museum, om in 1918 plaats te maken voor Staatsbosbeheer, die er in 1932 een verdieping op zette ten behoeve van zijn museum.
In de jaren 90 van de vorige eeuw verhuisde SBB naar elders, waarna het huis enkele jaren leeg stond. In juni 1994 kreeg het een opknapbeurt om zijn bestaan voort te zetten als architectenbureau.
Bewoners 1824 - 1882 familie Ram-Taets van Amerongen
1882 - 1891 gemeente Utrecht
1891 - 1918 stedelijk Museum
1918 - ca 1990 Staatsbosbeheer
1994 Architectenbureau
Huidige doeleinden Het huis is nu in gebruik als kantoor.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: Kastelen en buitenplaatsen op en om de Utrechtse heuvelrug, 1996
Foto 1: uit eigen collectie