Groenendaal

Ligging Deze buitenplaats lag langs de Leidse Vaart, ten oosten van de Croeselaan, ten noordoosten van de Jaarsbeurs, binnen de gemeente Utrecht.

Gewassen pentekening door J. van Hiltrop uit 1782

Ontstaan Wanneer het huis ontstaan is weten we niet. Op oude afbeeldingen zien we een huis dat geen 17e eeuwse bouwstijl heeft en is waarschijnlijk van oudere datum geweest.
Geschiedenis De buitenplaats Groenendaal was vijf ramen breed en bestond uit een souterrain, beletage, verdieping en zolders. Het huis had een gestucte gang met marmeren plavuizen, een ruime zaal en nog elf grotere en kleinere kamers. Bij het huis hoorde een koetshuis, stal, koetsierswoning en nog een vrijstaande woning. Achter het huis lag een tuin met een vijver.
In de negentiende eeuw werd het huis van moderne ramen en deuren voorzien en werd, net zoals zoveel buitenplaatsen in die tijd, gepleisterd.
Ten slotte werd het huis in 1938 afgebroken voor verbreding van de Croeselaan en de aanleg van de Graadt van Roggenweg.
Bewoners Er zijn mij zijn geen bewoners bekend.
Huidige doeleinden Van het huis is niets meer terug te vinden. Wel herinnert de Groenendaalstraat ten zuidoosten van de Jaarbeurs, tussen de Van Zijstweg en de Croeseweg, aan deze buitenplaats.
Opengesteld
Foto's
Bronnen Tekst: Buitens in Utrecht, 1982
Afb. 1: Buitens in Utrecht, 1982