Grijpestein te Tull en 't Waal

Ligging Dit kasteel stond aan de Lange Uitweg 83 in Tull, op de plaats van de huidige boerderij 'Grijpestein', gemeente Houten. In sommige bronnen wordt huisnr. 57 genoemd, maar dit is niet juist.
Net als Blommesteyn, stond dit kasteel zo'n 100 m van de Lekdijk aan een zijweg daarvan. Kennelijk waren dit populaire plaatsen in de late middeleeuwen.

Foto van de boerderij op de plaats van het vroegere kasteel

Ontstaan Het goed komt voor het eerst in 1381 voor.
Geschiedenis In 1381 wordt het huis volgens het oudste bisschoppelijke leenregister beleend aan ridder Otto van Asperen. In 1415 werd het als volgt beschreven: 'dat huys ende hofstede tot Grypensteyn mit xxiiii mergen lants daaraen gelegen in den kerspell van Tull'.
In 1438 kwam het huis aan Zweder van Rechteren in wiens familie het bleef tot in 1536 Johan van der Haer ermee werd beleend. Tot het eerste kwart van de 18e eeuw was Grijpestein in bezit van leden van het geslacht De Ridder van Groenestein.
De omgrachting is gedeeltelijk nog aanwezig.
Bewoners 1381 ridder Otto van Asperen
1438 Zweder van Rechteren
- 1536 familie Van Rechteren
1536 Johan van der Haer
- ca 1725 familie De Ridder van Groenestein
Huidige doeleinden De boerderij, die op de plaats van het vroegere kasteel staat, is bewoond.
Opengesteld De boerderij is niet toegankelijk.
Foto's Foto van de boerderij op de plaats van het vroegere kasteel Deel van hek bij boerderij met naam Grijpestein Deel van hek bij boerderij met naam Grijpestein
Bronnen Tekst: Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, 1995
Foto 1 t/m 4: uit eigen archief