Eikenhorst

Ligging De buitenplaats Eikenhorst ligt in de gemeente Zeist, Driebergseweg nr. 16.

Voorzijde van het huis in 2008

Andere benaming Mon Repos, Het Hooge Veld
Ontstaan Het huis werd rond 1890 gebouwd.
Geschiedenis In het monumentenregister wordt de Eikenhorst omschreven, als "een rond 1890 gebouwde witgepleisterde kubusvormige villa met opvallende torenpartij". Het bestond oorspronkelijk maar uit één verdieping en werd in 1904 verbouwd tot het huidige huis met 3 verdiepingen. Ook het torengedeelte is toen verhoogd. De begane grond wordt van de eerste verdieping gescheiden door middel van een profiellijst. De garage naast het huis is in 1929, geheel in stijl van het huis, gebouwd.

Het huis in zijn huidige staat is gebouwd in opdracht van de heer Jhr. Mr. C. Beelaerts van Blokland en zijn familie. Zij maakten er vermoedelijk enkel in de zomer gebruik van. Vlak na de 2e wereldoorlog heeft het huis dienst gedaan als opvanghuis voor mensen die uit Indonesië moesten vluchten wegens samenwerking met de Nederlanders. Tijdens deze periode hebben er ongeveer zestig mensen in het huis gewoond. Het huis heeft na de oorlog ook dienst gedaan als pension.
Het huis droeg voor de verbouwing de naam 'Mon Repos', vervolgens de naam 'Het Hooge Veld' en nu (sinds vele jaren) 'Eikenhorst'.

Op de tekening, die u ook hieronder ziet, is door middel van een rode lijn aangegeven welk gedeelte het originele huis betreft!
Bewoners Het huidige huis is opgedeeld in appartemenet en wordt bewoond door diverse bewoners
Huidige doeleinden Het huis is particulier bewoond.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's Foto van de voorzijde van het huis in 2004 Foto van de zijgevel van het huis in 2008
Foto van de entree van het huis Foto van de 1e verdieping van het huis met glas-in-lood raam Tekening van de voorgevel van het huis
Bronnen Tekst: eigen archief
Foto 1 t/m 5: eigen archief
Afb. 1: eigen archief