De Wildkamp

Ligging Deze buitenplaats ligt in de gemeente Wijk bij Duurstede, Singel nr. 1.

Ontstaan Het huis werd vermoedelijk rond 1800 gebouwd. Volgens overlevering zou dit huis zijn naam te danken hebben aan het feit, dat vroeger op deze plaats na de jacht, in de tijd van David en Philips van BourgondiŽ, de jagers hier hun kamp opsloegen om te kunnen ontspannen.
Geschiedenis Met gaat er vanuit dat Nicolaas van Bern, burgemeester van Wijk bij Duurstede, rond 1800 opdracht gaf tot het bouwen van deze buitenplaats. Het huis werd gebouwd in Empirestijl, hoewel het huis er in de beginperiode nog niet uitzag, zoals nu het geval is. begon met een klein hoog voorhuis, waar rond 1850 een achterhuis aan toegevoegd werd. Ook is omstreeks die tijd een houten balkon op gietijzeren staanders erbij gekomen, met daaronder een veranda. Bij deze verbouwing ontstonden er aan beide zijden van het huis een vleugelmuur, waarop siervazen werden geplaatst. Ook beschikt het huis vanaf die tijd over twee nissen, met daarin de beelden van Flora en Fauna.
Een latere eigenaar, notaris H.J. van Heijst, liet in 1893 achter het huis een wagenschuur toevoegen. In de jaren 90 van de vorige eeuw was Maigret van Simenon eigenaresse van De Wildkamp.
Bewoners 1800 Nicolaas van Bern, burgemeester van Wijk bij Duurstede
1893 H.J. van Heijst
Maigret van Simenon
Huidige doeleinden Het huis is bewoond.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: Kastelen en buitenplaatsen op en om de Utrechtse heuvelrug, 1996