De Viersprong

Ligging Buitenplaats De Viersprong ligt aan de Zeisterweg nrs. 82-84, aan de kruising van de N227 en de N224, in de gemeente Woudenberg.

Foto van het huis in de winter van 2008/09

Andere benaming Quatre Bras
Ontstaan De buitenplaats en het koetshuis werden rond 1894 gebouwd. Op het terrein staat ook een chalet, die uit 1864 stamt.
Geschiedenis Helaas weet ik niets over de geschiedenis van het huis. Alleen dat het huis in het verleden gebruikt is als hotel, jeugdhuis en studentenhuis.

Het huis, dat voorzien is van een markante toren, staat op een bosrijk perceel van ruim vijf hectare. Op dit terrein bevinden zich ook een chalet, een als woonhuis ingericht koetshuis en een vervallen boswachtershuis. Het landhuis, dat redelijk goed onderhouden is (2005), heeft nog veel originele details, zoals oude plavuizen, authentieke lambrisering, schouwen en een fraaie eikenhouten wenteltrap.
Het huis bestaat uit een souterrain, een bel-etage en twee verdiepingen. In het souterrain vinden we de hal, een grote bergruimte, een sfeervolle keuken en de bijkeuken.

De entree van het huis bevindt zich op de bel-etage. Hier bevinden zich een portaal, een fraaie salon met schouw, open haard en lambrisering. Via deze salon kan men via openslaande deuren naar de grote veranda aan de zuidzijde van het huis. Verder bevinden zich hier een kantoorkamer en archiefruimte.
Op de eerste etage bevinden zich 4 slaapkamers en heeft men de beschikking over een groot balkon. Tenslotte bevinden zich op de tweede verdieping nog een slaapkamer, een vergaderkamer en een eetkeuken.

Zowel het chalet als het koesthuis zijn te gebruiken als aparte woningen en zijn voorzien van een woonkamer, keuken en 2 slaapkamers.
Bij het huis hoort een royale tuin dat over verschillende terrassen beschikt. In 2005 is het huis verkocht voor 1.650.000 euro.

De buitenplaats bleek na de laatste verkoping een complex te zijn met enig achterstallig onderhoud. Ondanks de verschillende bestemmingen was alles nagenoeg nog in de oude staat gebleven en ontstond al snel het plan de gebouwen en de tuin zoveel als mogelijk te hestellen in de oorspronkelijke staat. Een lijst van renovatieactiviteiten werd samengesteld waarbij rekening behouden werd met de oorspronkelijke detaillering en gebruik van materialen. Amazing Gardens werd ingeschakeld om de tuin terug te brengen in de oorspronkelijke stijl, met veel oog voor de historische waarde en het natuurschoon. Bestaande groen elementen worden gerespecteerd, nieuwe groenelementen worden toegevoegd en grondig onderhoud wordt momenteel verricht, hetgeen al een geruime tijd niet meer op structurele wijze had plaatsgevonden.
Sinds 29 december 2008 is het communicatie-adviesbureau Hemels van der Hart de nieuwe bewoner.

De Viersprong bestaat uit vier panden. Het hoofdgebouw en het chalet zijn inmiddels verbonden met een half verzonken doorgang. Het vrijstaande koetshuis wordt gebruikt als lunchruimte. De arbeiderswoning achterop het terrein heeft nog geen bestemming gekregen. De komende maanden (vanaf januari 2009) wordt nog de laatste hand gelegd aan de afwerking van enkele ruimten in het hoofdgebouw.
Bewoners - 2005 Soulstation
2006 communicatie-adviesbureau Hemels van der Hart
Huidige doeleinden In het huis is nu communicatie-adviesbureau Hemels van der Hart gevestig. (INFO)
Opengesteld Het huis is niet vrij toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: website van de makelaar Biltstede, die het huis in de verkoop had
website van de vorige eigenaar (Soulstation)
Website van de huidige eigenaar