De Ruiterberg

Ligging Deze buitenplaats staat aan de Maarsbergseweg nr. 6 te Doorn.

Ontstaan Deze buitenplaats is nog geen honderd jaar door de bouw in 1916.
Geschiedenis In 1916 is men begonnen met de aanleg van de laatste buitenplaats in Doorn. De stichter en opdrachtgever was J. Wilmink, directeur van de Koninklijke Hollandse Lloyd. Hij trok voor het ontwerpen van zijn buitenplaats de Utrechtse architect J.C. Wentink en de tuinarchitect P.H. Wattez uit Apeldoorn aan.

In 1917 is men begonnen met de bouw van het buitenhuis, de toegangspoort, een hoeve, een jachthuisje met een kleine oranjerie en een ijskelder. Het buitenhuis is in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Het huis telde twee bouwlagen en was overkapt met een afgeplat tentdak. De noordgevel werd gedomineerd door twee torens, waarvan de hoogste toren een belvédère bezat die uitzicht bood tot ver in de omstreken.

Het verwoeste huis is in 1950 in Delftse Schoolstijl herbouwd. Dit nieuwe ontwerp werd geleverd door architectenbureau Sutterland en gebouwd door Van Vliet & Van Dulst uit Rotterdam. De opdrachtgever was W.D. Cramer.
In 1956 werd het landgoed aangekocht door de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Zij verhuurdern alleen het huis met de verplichting de tuin te onderhouden. Daar kwam weinig van terecht en in 1997 kon het huis verkocht worden en de tuin ging in erfpacht.

Bewoners 1916 J. Wilmink
W.D. Cramer
1956 - Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten
Huidige doeleinden Het huis wordt particulier bewoond.
Opengesteld Het landgoed is vrij toegankelijk. Het huis is niet toegankelijk
Foto's
Bronnen Tekst: Doorn, geschiedenis en architectuur