De Brink

Ligging De buitenplaats De Brink staat in de gemeente Zeist, Utrechtseweg nr. 82.

Tekening door P.J. Lutgers uit ca 1865

Ontstaan Het huis werd in 1856 gebouwd.
Geschiedenis De opdrachtgever voor het bouwen en aanleggen van de buitenplaats was Jhr. Willem Karel Huydecoper, burgemeester van Zeist. Op 24 mei 1856 werd een gedenksteen voor de bouw van zijn huis links van de entree in de muur gemetseld.
De buitenplaats De Brink werd niet evenwijzig aan de Utrechtseweg gebouwd, maar met de zichtlijn naar de schuin er tegenover gelegen buitenplaats Schaerweijde, waar twee jaar eerder Jkvr. Johanna Pols was komen wonen. Op deze manier had men een fraai uitzicht en kon men zien wie er bij de jonkvrouwe op visite kwam.
De informatie over de verschillende eigenaren is summier. Willem Karel Huydecoper overleed in 1886, maar of hij tot zijn dood eigenaar van De Brink was is mij niet bekend. Verder komen we een familie Kol tegen die het huis verkoopt in 1921.

De hoofdingang bevond zich in de achtergevel, zodat men vanuit de salon geen last had van de koetsen en de paarden. Links en rechts van de ingang bevonden zich kamers, van waaruit men een schitterend uitzicht had op de tuin, met de laaggelegen slingerende vijver, de bomen op de heuveltjes en het verder weg zichtbare weidelandschap.
Het huis werd in een neo-klassieke stijl gebouwd, waarbij de hoofdingang werd voorzien van een pilaster-zuilcombinatie. Ook bevinden zich hier twee rondboognissen, waarvan men veronderstelt dat hierin beelden gestaan hebben. De voorkant van het huis heeft vijf dubbele tuindeuren, terwijl de verdieping erboven drie balkondeuren heeft met links en rechts een venster.

Bij het huis hoorde ook een koetshuis, maar dat werd later opgekocht door het ernaast gelegen Bartimeus, waarna het door een hekwerk werd afgescheiden van het terrein van De Brink.
Gelukkig werd het parkbos na de particuliere bewoning in stand gehouden en kwam er geen bebouwing op. Het is nu een openbaar wandelpark.

Het is mij niet bekend, wie er verder nog particulier eigenaar is geweest van De Brink. Sinds 1970 hebben verschillende bedrijven het gebruikt als kantoorruimte.
Bewoners 1856 W.K. Huydecoper
- 1920/1 familie Kol
1970 - 1978 Grontmij N.V.
1978 BAM Holding N.V. en BAM Projectrealisatie beleggingsmij N.V.
- 1994 Carré, Orban & Partners, International Management Consultants
Huidige doeleinden Het huis is in gebruik als kantoor.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk. Het omliggende park is openbaar.
Foto's
Bronnen Tekst: Kastelen en buitenplaatsen op en om de Utrechtse heuvelrug, 1996
Afb. 1: archief van J. Leemburg