Bijlmerlust

Ligging Het huis is te vinden aan de Gein-Zuid nr. 22, in Abcoude, gemeente De Ronde Venen.

Foto van de voorzijde van het huis op 14 juli 2010

Ontstaan Het is mij niet bekend wanneer het huis gebouwd is. Het huidige huis heeft een hoge voortrap, die thuis hoort bij de stijl van 17e eeuwse buitenhuizen. Daarom bestaat het vermoeden dat het huis uit die tijd stamt.
Geschiedenis In 1757 koopt een zekere Eldert Willemsz Loenen het herenhuis annex boerderij in de Westbijlmerpolder. Hij is een welgestelde boer en een zoon van Willem Ellertsz Loenen en Jannetje van Mijnden. Eldert overleed in 1788 en zijn vermogen werd vastgesteld op 70.000 gulden, dat onder zijn 5 kinderen verdeeld werd.
Het herenhuis met boerderij wordt in 1970 afgebroken om plaats te maken voor de hoogbouw van de Bijlmer. Het herenhuisgedeelte werd steen voor steen afgebroken en weer identiek opgebouwd aan het Gein in Abcoude. Als je nu naar het huis kijkt, lijkt het alsof het ergens vanaf gesneden is. Min of meer is dit ook zo. In het midden van de achtergevel is een stuk blinde muur, die vroeger toegang gaf tot het achterhuis: de boerderij. Dit deel van Bijlmerlust is niet weer herbouwd. De hoge voortrap hoort bij de stijl van de 17e-eeuwse buitenhuizen.
Bewoners 1757 Eldert Willemsz Loenen
Huidige doeleinden Het huis is bewoond.
Opengesteld Het huis is niet te bezichtigen.
Foto's Ansichtskaart van de voorzijde van het huis
Bronnen Tekst: website van de Historisch Werkgroep van Austerlitz
Website van Spaar het Gein
Foto 1 en 2: Uit eigen collectie