Beukbergen

Ligging Deze buitenplaats staat aan de Amersfoortseweg nr. 59 te Huis ter Heide.

Tekening van Beukbergen (1869)


Ontstaan De buitenplaats werd tussen 1653 en 1654 gebouwd.
Geschiedenis De eerste eigenaar diende zijn bijdrage te leveren aan de aanleg van de "Amersfoortsche Straatwegh". De buitenplaats is aangeled in vak van 100 roe (376 meter) breed aan beide zijden van de straat.
In 1806 werd het huis te huur aangeboden. In de "Amsterdamsche Courant" van zaterdag 3 mei 1806 stond namelijk het volgende: "Te huur, om terstond te kunnen aanvaarden, de buitenplaats Beukbergen. Buitenplaats voorzien van spatieuse moderne Huizinge, Stallinge voor 8 Paarden, ruim Koetshuis, Menagerie, grote Moestuinen en Broeijery, zeer geŽxtendeerde Bosschen en schoone Lommerlijke Wandelwegen met private Jagt. Deze plaats ligt een uur van Zeyst, twee uren van Zoestdyck, en twee uren van Utrecht en Amersfoort".
Het eerste gebouwde huis werd afgebroken in 1834. In 1863 is er een nieuw huis gebouwd dat ook weer werd gesloopt om plaats te maken voor het huidige huis dat werd gebouwd in 1910 door A.H. Baron Sloet van Marxveld te Vollenhoven.
In 1941 werd het huis gevorderd door de Duitsers.
Op 23 februari 1950 werd Beukbergen officieel geopend door oud-minister van oorlog, Mr. J. Meynen. Vanaf 1954 is het terrein en het huis eigendom van de Stichting tot Steun van de Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht.

Bewoners Willem Elisa Ram van Bottestein
1910 - A.H. Baron Sloet van Marxveld te Vollenhoven
1954 - Stichting tot Steun van de Protestantse Geestelijke Verzorging
Huidige doeleinden Het huis is nu in gebruik bij Defensie.
Opengesteld Het huidige Beukbergen is niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: Zeist, groei en bouw. Den Dolder en Bosch en Duin
AFb. 1: archief van de heer J. Leemburg