Ameliastein

Ligging In de wijk Amaliastein, ten westen van de dorpskern Vianen, vindt men een omgracht kasteelterrein.

Tekening van het kasteel door Abraham Rademaker uit 1607

Ontstaan Het kasteel werd ca 1560 gebouwd door Hendrik van Brederode, vrijheer van Vianen en Ameide, voor zijn vrouw Amelia, gravin van Nieuwenaar.
Geschiedenis Er is niet veel over de geschiedenis van het huis bekend. In de 17e eeuw (ca 1650) werd het huis vernieuwd en er werd een grote tuin aangelegd. Hiervan zijn een aantal plattegronden, tekeningen en schilderijen uit de 18e eeuw bewaard gebleven.
het huis is steeds eigendom geweest van de heren van Vianen, tot het in 1725 door de erfgenamen werd verkocht aan de Staten van Holland en West-Friesland. Op hun beurt verkochten ze het huis in 1736 aan Ceasar Tronchius.
Rond het midden van de 18e eeuw komt het vervolgens in bezit van Daniel Theodorus van Hamel.
In 1814 werd het huis afgebroken.

In 1991 heeft er een bodemweerstandsmeting plaats gevonden. Daaruit blijkt dat er sprake is geweest van twee bouwfasen en dat er zich waarschijnlijk nog funderingen in de bodem bevinden.
Bewoners 1560 Amalia van Nieuwenaar
1725 Staten van Holland
1736 Ceasar Tronchius
ca 1750 Daniel Theodorus van de Hamel
Huidige doeleinden Het vroegere kasteelterrein is toegankelijk via een ophaalbrug. Op het terrein bevindt zich een tuin met vele bloemen en kruiden. Tevens is een deel van het bos bewaard gebleven.
Opengesteld Bos en kasteelterrein zijn vrij toegankelijk.
Foto's Foto van het speelkasteel Foto van het informatiebord over het kasteel Zwartwit-foto van de zonnewijzer die bij het kasteel hoorde Foto van het speelkasteel met ophaalbrug ervoor (januari 2006)
Foto van het speelkasteel (januari 2006) Foto van de zonnewijzer die bij het kasteel hoorde (januari 2006) Nog een foto van de zonnewijzer die bij het kasteel hoorde
Oude tekening van het kasteel (op informatiebord) Tekening van het kasteel uit 1754 Oude plattegrond van het eiland waarop het kasteel stond
Bronnen Tekst: Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland
R.S. Kok, Van bronstijd-boerderij tot lusthof voor Van Brederode. Een verkenning van de archeologie van Vianen, In: Archeologische Kroniek van Utrecht 2002-2003, blz. 25
Foto 1 t/m 7: Uit eigen collectie
Afb. 1 t/m 4: Uit eigen archief